20 oktober 2008

hoe maak ik een takel ....


Les 1 Takel maken
Wat is een takel ? Een (stalen) onderlijn, incl.dreg(gen)/haken heet een takel.
Waarom staal/ijzer? Omdat dat bestand is tegen snoektanden.
Nodig:
• Sleevetang
• Sleeves
• Stalen onderlijn ( op klos )
• Wartel
• Dreg
Sleevetang,
Een sleevetang gebruik je om de sleeves dicht te knijpen. Met gewone tang wel mogelijk, maar zeker niet afdoende om losschieten te voorkomen. Een beetje tang kost klein 20 euro.
Sleeves,
Sleeves zijn kleine buisjes die je dicht kan knijpen met de sleevetang. Met de dichtgeknepen sleeve kan je verbindingen maken/ dreggen en haken bevestigen aan de onderlijn. Sleeves zijn er in diverse maten. Je moet erop Letten dat hij matcht met de stalen lijn die gebruikt wordt. Vraag gerust in de viswinkel wat een goede combinatie is.
Stalen onderlijn,
Ik kies voor staal, omdat het bestand is tegen snoektanden. Ook stalen onderlijn is er in diverse sterktes. Op de verpakking staat meestal de trekkracht afgebeeld.
Wartel,
Een wartel is nodig/handig, om de lijn aan de gevlochten lijn te bevestigen. In de karpervisserij worden ze veel gebruikt. Die wartels zijn sterk genoeg voor een snoekonderlijn.
Dreg,
Dreggen zijn er in verschillende formaten. Van duur tot goedkoop. Maar zoals zo vaak geschreven, goedkoop is vaak duurkoop. Ik vis met 2 en 4tjes. Afhankelijk van het formaat aasvis.
Takel maken met enkele dreg:
O Ik haal van de klos ongeveer 45 cm staaldraad. Het maakt niet uit of je begint met de dreg of wartel. Eerst schuif je een sleeve over de lijn. Vervolgens schuif je de dreg erachteraan. Je pakt het einde van de lijn en vormt een lus, waar de dreg nu in hangt. Het einde van deze lus doe je door de sleeve. Ik kies ervoor om de lijn geheel door de sleeve te steken en vervolgens nog een keer terug te steken in de sleeve. (zekerheid voor alles)
O Nu de lijn door de sleeve heen loopt, pak je de sleevetang. Deze zet je goed op de sleeve en knijpt deze dicht. Een sleevetang heeft meestal 2 openingen. 1 voor grotere sleeves en 1 voor de dunnere. Zorg dat je in de juiste opening de sleeve zet/legt. Deze actie doe je zowel met de wartel als met de dreg en klaar is je takel (met 1 dreg)
Takel met een dubbele dreg en lus
Hiervoor zijn meer handelingen nodig. Het begin is hetzelfde als de takel met enkele dreg. Je begint met de montage van de dreg, zoals hierboven beschreven. Vervolgens doe je de 2de dreg op de lijn. Je voert de lijn door het oog, verder niets. (laat hem maar bij de andere dreg (los)hangen. Hetzelfde doe je met een sleeve. Deze rijg je ook op de lijn en doet er verder niets mee.
Hierna monteer je de wartel (zoals hierboven beschreven). Je hebt nu een onderlijn met 2 dreggen en een loshangende sleeve. De 2de dreg hangt los tussen de wartel en de vaste dreg net zoals de sleeve.
Als dit klaar is, knip je een stuk stalen lijn af (ongeveer 5 cm). Beide einden van deze lus, voer je door de loshangende sleeve. Je brengt de lus in positie (zie afbeelding) en knijpt hem vast met de sleevetang.
Dit soort takels maken, vergt meer creativiteit/handigheid. Op deze manier kan je ze maken, op de door jou gewenste lengte, grote. Je maakt de takel die past bij jouw formaat aasvis.
Succes mathieu

Geen opmerkingen: